Twardość wody jest wynikową stężenia znajdujących się w niej soli wapnia, magnezu i innych pierwiastków. W dużym uproszczeniu – zależy ona od rodzaju podłoża, przez które woda przepływa. Przykładowo, ta z podłoża granitowego będzie bardziej miękka od tej z wapiennego.
Zmiękczenie wody wpływa na:
- lepszy smak potraw i napojów
- dobrze uprasowane ubrania i dokładnie umyte naczynia
- dłuższą żywotność i lepszą efektywność urządzeń AGD, a co za tym idzie niższe koszty ich eksploatacji
- brak uporczywych nalotów na armaturze kuchennej i łazienkowej
- ochronę kotła CO oraz instalacji grzewczych i sanitarnych, także większą ich sprawność oraz wydajność
- szczelność i trwałość zaworów armatury regulacyjnej
- większą wydajność środków czystości: proszku do prania, płynu do mycia naczyń, mydła, szamponu itp.
- dobre zdrowie, miękką skórę bez podrażnień i piękne, lśniące włosy