Po co zmiękczać wodę?

Twardość wody jest wynikową stężenia znajdujących się w niej soli wapnia, magnezu i innych pierwiastków. W dużym uproszczeniu – zależy ona od rodzaju podłoża, przez które woda przepływa. Przykładowo, ta z podłoża granitowego będzie bardziej miękka od tej z wapiennego.

Zmiękczenie wody wpływa na:

  • lepszy smak potraw i napojów
  • dobrze uprasowane ubrania i dokładnie umyte naczynia
  • dłuższą żywotność i lepszą efektywność urządzeń AGD, a co za tym idzie niższe koszty ich eksploatacji
  • brak uporczywych nalotów na armaturze kuchennej i łazienkowej
  • ochronę kotła CO oraz instalacji grzewczych i sanitarnych, także większą ich sprawność oraz wydajność
  • szczelność i trwałość zaworów armatury regulacyjnej
  • większą wydajność środków czystości: proszku do prania, płynu do mycia naczyń, mydła, szamponu itp.
  • dobre zdrowie, miękką skórę bez podrażnień i piękne, lśniące włosy